آینده اقتصاد و فناوری بر شانه های هوش مصنوعی سوار است
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران گفت: هیچ اکوسیستم در دنیا رشد پیدا نکرده است مگر آنکه پیوندی با اقتصاد جهانی داشته باشد. یکی از چالش های این پیوند، اتصال به اقتصاد جهانی است.
به گزارش روابط عمومی انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران، امروز صبح دوشنبه سوم دی 1403 نشست خبری هجدهمین کنفرانس ملی و چهاردهمین کنفرانس بین المللی مدیریت فناوری و نوآوری با حضور دکتر مهدی محمدی رئیس انجمن مدیریت و فناوری ایران، دکتر مصطفی بغدادی عضو هیئت مدیره انجمن، دکتر کامران باقری رئیس کمیته علمی کنفرانس و دکتر مریم نوذری رئیس کمیته اجرایی کنفرانس و دبیر انجمن در محل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برگزار شد.
دکتر مهدی محمدی، رئیس انجمن مدیریت فناوری و نواوری ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در این نشست خبری گفت: این کنفرانس مهمترین کنفرانس علمی کشور در حوزه اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور است. برگزاری هجدهمین دوره از کنفرانس ملی و چهاردهمین کنفرانس بین المللی مدیریت فناوری و نوآوری نشان از استمرار و تلاش جمعی هئیت مدیره های مختلف انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران دارد که تلاش داشتند جمع سالانهای برای یک دورهمی بزرگی برای فعالان اکوسیستم نوآوری و فناوری ایران ایجاد کنند.
انجمن مدیریت فناوری زمانی که حتی معاونت علمی رئیس جمهور نبود، شکل گرفت
وی افزود: این کنفرانس حاصل تلاشی بوده که از اوایل دهه ۸۰_حدودا سال ۱۳۸۲_ آغاز شد. زمانی که هنوز تشکل و نهاد سازمان یافته ای برای اکوسیستم فناوری و نوآوری در کشور نداشتیم، حتی معاونت علمی ، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری تشکیل نشده بود و قانونی در حوزه علم و فناوری نداشتیم، شاید بتوان گفت انجمن مدیریت فناوری همزمان با شکلگیری ستاد فناوری نانو و دفتر همکاری های فناوری نهاد ریاست جمهوری به وجود آمد.
کنفرانس مدیریت فناوری عمری به قدمت اکوسیستم نوآوری و فناوری دارد
وی با تاکید بر اینکه این کنفرانس عمری به قدمت اکوسیستم نوآوری و فناوری دارد، اظهارکرد:. استمرار این کنفرانس منجر به تشکیل بسیاری از نهادهایی شده است که اکنون به عنوان نهادهای اکوسیستم فناوری و نوآوری از آن یاد می کنیم. اعضای هيئت مدیره و فعالان انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران بودند که در شکل گیری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، اغلب ستادهای فناوری، قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، قانون جهش تولید دانش بنیان تاثیرگذار بودند.
وی تصریح کرد: یکی از مکانیزم های مهم انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران برای اینکه بتوانیم دانش را به بدنه اکوسیستم و به سیاستگذاران منتقل کنیم برگزاری این کنفرانس است. در این کنفرانس سه بخش مختلف دور هم جمع می شوند. فعالان دانشگاهی این حوزه که در پنل های تخصصی حضور دارند. مجموعه ای از مقالات در پنل های تخصصی علمی و در نهایت فعالان صنعتی که در نمایشگاه جانبی و پنل حضور پر رنگی دارند. سال گذشته ۴۶ درصد از شرکت کنندگان در پنل های تخصصی از بخش صنعت و بنگاه های خصوصی بودند. تقریبا نیمی از کنفرانس را به خودشان اختصاص دادند و این یکی از نقاط قوت ماست که در کنار جنبه های علمی به جنبه های صنعتی، ارتباط با صنعت، مفهوم توسعه فناوری در صنعت به شدت توجه کرده ایم.
دکتر محمدی خاطرنشان کرد: خوشبختانه این کنفرانس مورد استقبال نهادهای سیاستگذار حوزه علم و فناوری مانند معاونت علمی، فناوری، وزارت عتف و به ویژه صندوق نوآوری و شکوفایی قرار گرفته است. امسال از وزراتخانههای دیگر مانند صمت، نیرو و مجموعه وزارت دفاع حامیان حضور خواهند داشت.
رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با اشاره به اینکه یکی از نقاط قوت این کنفرانس تمرکز روی یک روند کلیدی حوزه فناوری و نوآوری که برای آینده کشور مهم است، بیان کرد: ما وظیفهای برای خودمان متصور هستیم. آن وظیفه این است که برای جامعه رویا بسازیم. اکنون کشور درگیر بسیاری از مسائل بغرنج و روزمره است. در برخی از پنل های این کنفرانس به این دغدغه ها خواهیم پرداخت.
وظیفه یک انجمن علمی این است که برای جامعه رویای آینده را بسازد
به گفته وی، وظیفه یک انجمن علمی این است که برای جامعه رویای آینده را بسازد. تصویرسازی مثبتی از آینده ایجاد کند. ما می دانیم آینده اقتصاد، آینده فناوری بر شانه های هوش مصنوعی سوار شده است از اینرو شعار کنفرانس امسال به روی محور هوش مصنوعی و انقلاب صنعتی چهارم است. زیرا برای صنایع مختلف تصویر بسازیم. این اتفاق در مجموعه فعالیت های دیگر انجمن تقویت خواهد شد. با این مکانیزم سعی کرده ایم صنایع مختلف در کنفرانس حضور داشته باشند. علاوه بر بازیگران اکوسیستم که حضور فعال دارند، امسال شاهد حضور پررنگ صنایع پتروشیمی، بانکداری، فولاد را داریم. همچنین حضور پررنگ اکوسیستم دانش بنیان و استارتاپی را در کنفرانس و پنل های تخصصی مان داریم. از صنعت لوازم خانگی، تولیدکنندگان بزرگ این صنعت در پنل خواهیم داشت. این تنوع حوزه های صنعتی و ورود فعالان به این کنفرانس و گفتمان های مرتبط به اکوسیستم فناوری و نوآوری کمک می کند تا طراحی بهتری برای جهت دهی این مسیر اتفاق بیفتد. چشم انداز سازی و رویاسازی برای صنعت از طریق این کنفرانس آغاز شود.
با کمک رسانه ها باید مفاهیم فناوری و نوآوری را به جامعه تزریق کنیم
رییس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران با بیان اینکه قطعا کنار هم بودن انجمن و فعالان رسانه ها می تواند کمک کند به اینکه ما این مفاهیم را به بدنه جامعه مان تزریق کنیم، تاکید کرد: در این دوران باید به جامعه امید دهیم . در دوران گل و بلبل بودن جامعه که هنر نیست. هنر در زمانی است که ما بتوانیم در اوج ناامیدی به جوانان امید دهیم و بگوییم آینده مملکت با سوار شدن روی فناوری های جدید و با عقلانیت بیشتر در سیاستگذاری و با هم راستا شدن با سیاست ها و برنامه هایی که در سطح جهان برای فناوری های نوین اتفاق میفتد، حتما آینده بهتری از اکنون در حل مسائل کلیدی و افزایش بهره وری ملی از طریق فناوری های جدید و ساخت مدل های کسب و کار جدید خواهیم داشت.
وی گفت: کنفرانس بین المللی مدیریت فناوری و نوآوری و نمایشگاه جانبی آن با هدف بررسی آخرین دستاوردها، تبادل دانش و تجربیات و ایجاد بستری برای ارتباط میان متخصصان، پژوهشگران و فعالان حوزه فناوری و نوآوری ۱۹ و ۲۰ دی ماه در محل پژوهشگاه نیرو برگزار می شود از اینرو از همه فعالان این عرصه دعوت می کنیم تا در این کنفرانس حضور داشته باشند.
در سال گذشته بیش از 1000 نفر در کنفرانس شرکت کردند
وی بیان کرد: سال گذشته طی دو روز برگزاری کنفرانس بیش از هزار نفر حضور داشتند. همچنین ۲۵ پنل تخصصی و بیش از ۱۲۵ پنلیست داشتیم. بدون حمایت حامیان مانند معاونت علمی و فناوری برگزاری این کنفرانس امکان پذیر نبود. معاونت در تمام دوره ها حامی این کنفرانس بوده است. امسال نیز این کنفرانس با حضور معاون علمی و فناوری افتتاح خواهد شد. صندوق نوآوری شکوفایی، مجموعه موسسه آینده پژوهی وزرات دفاع و موسسه آموزش صنایع دفاع، چندین بانک و پتروشیمی نیز در دوره های مختلف کنفرانس انجمن را همراهی کرده اند و حامیان اصلی ما بوده اند.
یکی از ماموریت های این کنفرانس ترویج اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان است
وی افزود: یکی از ماموریت های این کنفرانس ترویج اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان است. ما به عنوان جامعه مدیریت فناوری در این زمینه نگرانی داریم و این است که اثرات مورد نظر قانونگذار در قانون جهش تولید دانش بنیان توجه نشود و نظر قانونگذار در این زمینه «هل دادن اکوسیستم نوآوری و فناوری از زمین خاکی به زمین واقعی» است.
محمدی اضافه کرد: زمین بازی واقعی اکوسیستم نوآوری کشور، حضور شرکت ها در زمین بازی اقتصادی است که برای این منظور نیاز به پیوند شرکت های دانش بنیان کوچک و متوسط با شرکت های بزرگتر است.
وی ادامه داد: از اینرو در این کنفرانس در خصوص ابعاد اجرایی سازی این قانون با همکاری معاونت علمی و سایر مجموعه ها بحث و تبادل نظر خواهد شد.
هیچ اکوسیستمی در دنیا رشد نکرده مگر آنکه با اقتصاد جهانی پیوند خورده شده باشد
محمدی در ادامه به چالشهای اکوسیستم نوآوری کشور اشاره کرد و گفت: هیچ اکوسیستمی در دنیا رشد نکرده مگر آنکه با اقتصاد جهانی پیوند خورده شده باشد و یکی از چالش های این پیوند، اتصال به اقتصاد جهانی است. در این راستا اکوسیستم نوآوری و فناوری ایران باید به شرکت های بزرگ از یک سو و از سوی دیگر به اقتصاد جهانی پیوند بخورد.
رییس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران ، حضور در بازار بین المللی و جذب سرمایه را از دیگر چالش ها دانست و ادامه داد: دومین چالش ما تامین مالی است. کل ظرفیت استارتاپی کشور حتی برای اقتصاد ایران کوچک است. کل منابع دولتی اختصاص داده شده به این اکوسیستم بسیار کوچک است و منجر به اقتصاد دانش بنیان نمی شود.
وی یادآور شد: سومین چالش نیروی انسانی است. بر خلاق آنچه تصور می شود که نیروی انسانی زیادی داریم ولی این تعداد برای تبدیل شدن به اقتصاد دانش بنیان کافی نیست؛ کشورهایی چون چین و هند برای توسعه خود یکی از سیاست هایی که اتخاذ کرده اند، بازگشت نخبگان به کشورشان بوده است که باید در ایران نیز دنبال شود.